Miben más egy bárd az átlagkéstől?

Bárd vagy kés?

Ha a konyhában nemcsak vajat akarsz kenni a kenyeredre, hanem esetleg zöldséget pucolnál, felvágottat szeletelnél vagy teljes fogásokat is elkészítenél, akkor bizony többféle késre is szükséged lesz. A kenőkés egyértelműen nem lesz megfelelő egyetlen műveletre sem azon kívül, hogy valamivel megkend a pirítóst.

Ha vágnál mellé néhány szelet sonkát, akkor egy éles konyhai késre is szükséged lesz és a zöldséghámozó is elengedhetetlen, ha még uborkakarikákat vagy retket is tennél rá. Sőt, ha nem szeletelt kenyeret vásároltál, akkor azt csak kenyérvágóval tudod szépen feldarabolni, mert az összes többi változat csak össze fogja törni és nem lesz élvezhető a reggeli vagy éppen az uzsonna.

Ez pedig még koránt sem minden, mert ha főzésre kerül a sor, akkor újabb alapdarabokkal kell bővíteni a készletedet. Kell legyen eszközöd a zöldségdaraboláshoz, a hús feldolgozásához, a halak filézéséhez és időnként még más speciális késekre is. Tehát érdemes utánanézni, hogy milyen típusok léteznek és beszerezni legalább egyet-egyet azokból, amelyekről úgy gondolod, hogy sokszor elő fogod venni.

A későbbiekben pedig bármikor vehetsz egy-egy plusz darabot, amivel újabb munkafolyamatokat tudsz könnyebben végrehajtani. Például a bárd elsőre lehet nem tűnik fontosnak, de ha már komolyabb feldolgozási munkálatokra is vállalkozol, akkor szükséged lehet rá. Ez a speciális kés nagyobb súllyal rendelkezik, mint egy hagyományos példány. Egy hosszabb élű változata akár 3 kg is lehet.

Viszont ez kell is hozzá, ugyanis a bárd a csontokkal is el kell tudjon bánni, ami egy néhány dkg-os súly esetén nem lenne lehetséges. Ilyen eszközöket használnak a böllérek is, akiknek egyértelmű, hogy egy apró kés nem lenne elegendő és csak hátráltatná őket, mintsem segítené. Azonban a 35 cm-es marha vagy disznó hasítóbárddal szinte percek alatt képesek feldolgozni egy megtermett állatot, így hatékonyan tudnak dolgozni nagyüzemekben is. Természetesen otthonra elég egy kisebb 15-20 cm-es verzió is, de az jó ha kéznél van, mert sokszor szükség lehet rá.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük