Miből készül a bio üzemanyag?

A biodízel sajátosságai

A biodízel sajátosságai

Mondani sem kell, hogy a bio üzemanyag rendeltetése a környezetünk kímélése, megóvása, úgymond az ásványi anyagok kiaknázása ellen. Ennek köszönhetően olyan alternatív, megújuló energiából próbálják előállítani ezeket, amelyek elsősorban növényi eredetűek, így nem jelentenek káros hatást a környezetre nézve. Jellemzően a bio üzemanyagot növényi olajokból állítják elő.

Európában erre a célra többnyire repceolajt használnak, míg az Egyesült Államokban leginkább napraforgó és szójababolaj kerül felhasználásra alapvető alapanyagként, de akár tiszta növényi olajok is felhasználhatóak a biodízel előállítása során, ilyen például az állati zsír, vagy a sütésre használt olaj is, amit a háztartásokban, vendéglőkben már kidobásra szántak. A biodízel használatának az előnye megmutatkozik abban, hogy helyben előállítható, ennek köszönhetően nem kell mérföldeket megtenni annak érdekében, hogy a felhasználók a tulajdonába juthassanak. Ráadásul képes arra, hogy csökkentse az olajfüggőséget, ráadásul a bio üzemanyagot termelő országok gazdaságát is képes fellendíteni.

A biodízel persze alkalmas arra is, hogy helyettesítse a gázolaj szerepét, azonban érdemes óvatosan bánni ennek adagolásával. Habár napjainkban az újabb készítésű autók, akár 100 százalékosan is képesek bio üzemanyaggal működni, azért a régebbi autók tekintetében érdemes arra figyelni, hogy a biodízel az üzemanyag körülbelül 5-30 százalékát tegye ki. Amennyiben eleget tesz ennek a feltételnek, akkor a motorban sem okozhat semmiféle károsodást ez a környezetbarát üzemanyag.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük