Az inzulin rezisztencia és a PCOS tünetek közti összefüggések

Inzulin rezisztencia vizsgálat

Miközben egyre többet tudunk meg a különböző szervi megbetegedésekkel kapcsolatban, tagadhatatlan, hogy vannak olyan egészségügyi problémák, amelyekről még viszonylag kevés fogalmunk van. Ilyen például az IR is, amelyet alig egy-két évtizede kutat részletesebben is az orvostudomány, és aminek következményeképp a mindenkori inzulin rezisztencia vizsgálat is mondhatni még gyerekcipőben jár. Ez a viszonylag fiatal betegség rengeteg olyan kevésbé látványos tünettel jár, amiről nem is gondolnánk, hogy épp egy kialakulóban lévő problémát jelez.

Ilyen például az ok nélküli elhízás, illetve a megmagyarázhatatlan stressz és ingerlékenység is. Éppen ezért, gyakran már-már kötelező az inzulin rezisztencia vizsgálat, hiszen adott ponton szinte észrevétlenül is áldozatául eshetünk ennek a kórnak. Ráadásul a cukorbetegség előszobájaként is emlegetett IR, a már említett kellemetlen tünetek mellett, esetenként akár nagyobb gondot is okozhat. Például egy inzulin rezisztencia vizsgálat során könnyen kiderülhet az is, hogy bizonyos panaszok nem feltétlenül az elsőre megtippelt betegség okán alakultak ki.

Lévén, hogy az IR tulajdonképpen a szénhidrát anyagcsere zavarát jelenti, ezért gyakran megeshet az is, hogy ezen zavar épp a hormonális szinteken üti fel a fejét. Bár ilyenkor ezeket az ismertetőjeleket rendszerint a PCOS tünetek közé soroljuk, fontos hangsúlyozni azt is, hogy a policisztás petefészek szindróma nem nőgyógyászati betegség! Lévén pedig, hogy az IR okozta hormonális anyagcsere zavar tulajdonképpen bármikor kiválthatja a PCOS tünetek valamelyikét, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy ezen betegség gyógymódját valahol máshol kell megkeresni.

Itt jön a képbe dr. Benkő Éva holisztikus orvos szakirányú weboldala, ahol rengeteg hasznos és fontos információt találhatunk az inzulinrezisztencia jeleivel és kezelésével kapcsolatban, illetve ahol részletesebben is utána olvashatunk az IR és a PCOS tünetek összefüggéseinek. Tehát, amennyiben Ön is észleli az említett panaszok valamelyikét, akkor mindenképp érdemes a www.drbenkoeva.hu linkre kattintania!