Fontos a fogkő eltávolítása

Nem jó a fogkő

Egészségünk megőrzése érdekében fontos a rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzése. Természetesen, ez nem minden esetben szükséges, azonban bizonyos életkor felett erősen javasolt. A fogászati vizsgálatok rendszeressé tétele viszont már fiatal kortól ajánlott. Az egészséges fogak esetében is a fogkő potenciális károkozó lehet, ezért ezt rendszeresen, legalább félévente érdemes eltávolíttatni a szakemberekkel. A rendszeres fogmosás sajnos nem elegendő a fogkő és lepedék hatékony eltávolításához. Csupán azok kialakulásának lassítását oldja meg, és persze, a kellemes leheletet biztosítja. Jóllehet, a fogmosás nagyon fontos része a testápolásnak, az egészségünk megőrzésének.

A fogkő eltávolítása kicsit kellemetlen lehet, azonban cseppet sem fájdalmas. A fogorvos egy köszörűvel gyakorlatilag lekaparja a fogzománcról a rátapadt követ, így újra egészséges lesz a fogazat. A fogkő egyébként veszélyt jelent az egészséges fogínyre, ezért nagyon fontos annak rendszeres eltávolítása, még mielőtt a komolyabb probléma bekövetkezik. Ha mégis fogszuvasodás alakul ki, vagyis kórokozók jutnak be a fog belsejébe, hamar tehetnek óriási károkat a fogban. Ezért, amint kis fájdalmat érzünk, azonnal forduljunk szakemberhez.

A gyökérkezelés fáj, ezért próbáljuk azt elkerülni lehetőségeinkhez mérten. A rendszeres fogmosás és fogorvos látogatása megvéd a komolyabb problémáktól. Ha a gyökérkezelés mégis elkerülhetetlen, készüljünk fel, hogy a gyökérkezelés fáj és nagyon kellemetlen lesz. Az érzéstelenítő injekció sokat segít, mondhatni, ez az egyetlen megoldás, azonban a fogideg kivétele apró műtéti beavatkozást takar, amely óhatatlanul is fájdalmat és vérzést okoz.

Ezt követően pedig hosszú kezelés következik, hogy mindenféle baktériumtól és fertőzésveszélytől megtisztítsák a fogat, mielőtt azt végleg betömik. Ezért tehát próbáljunk annak megfelelően élni, és utódainkat is úgy nevelni, hogy tartsák szem előtt azt, hogy a gyökérkezelés fáj, és nem érdemes kihagyni a rendszeres orvosi vizsgálatokat. Legalább évente két alkalommal végeztessük el a kontrollt.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük