Információk a borok fajtái kapcsán

borok fajtái
borok fajtái
Borok fajtái

Napjainkban kifejezetten reneszánszát éli bizonyos alkoholokkal, azok egyes típusaival való foglalkozás, legyen szó hobbi szintről vagy szakmai berkekről. A borok fajtái eddig sokaknak nem mondtak semmit, manapság azonban illik ehhez is érteni. Jó hír, hogy az internet korában a tájékozódás is sokkal egyszerűbb, könnyebb, hiszen elég rákeresni a számunkra érdekes vagy aktuális kifejezésre a világhálón. Visszatérve a borok fajtái kapcsán említendő információkhoz, tudni kell, hogy számtalan tényező befolyásolja az ízeket, a minőséget, aromákat. Kezdjük mindjárt a szőlőnél, vagyis annak jellegénél, típusánál! Már az időjárási viszonyok, a kapott csapadék intenzitása és a földművelés minősége is befolyásolja a termést, annak milyenségét. Kevesen hinnék elsőre, hogy a borok fajtái még a kapálás időbeosztásával is összefügghetnek.

Itt persze nem ér véget a dolog, ezután jön a szüret időpontjának a megválasztása és az, hogy mennyire volt érett a termés. A cukortartalom ma már nem kell ízlelés által kerüljön megállapításra, mert remek eszközök léteznek, amelyek segítik a szakik munkáját. A feldolgozásnál használt eszközök, például a hordók is befolyásolják az aromákat, de említhetnénk akár a későbbi utókezeléseket, a kénezést, a szűrések gyakoriságát és alaposságát. Nem szabad a palackozás módszerétől sem elvonatkoztatni, amikor a borok fajtái kerülnek szóba, mivel ez is roppant mérvadó. Aki behatóbban meg akar ismerkedni a lényeges lépésekkel, érdemes részt vennie egy profi tanfolyamon.

Mennyire bonyodalmas a borrendelés?

Amennyiben Ön már nem a legfiatalabb korosztályhoz, vagyis a húszas évei elején járó borfogyasztók táborához tartozik, nem kell megijedni az interneten elérhető lehetőségektől, amelyekről most mi is egy kicsit beszámolunk. Reneszánszát éli az internetes borrendelés, ami még sokaknak idegen koncepciónak tűnik, hiszen a legtöbben hozzá vannak szokva, hogy az efféle termék vásárlásakor nem árt, ha meg lehet kóstolni a nedűt. Ideje azonban hozzászokni az új trendhez. Sokkal egyszerűbb a borrendelés ez a típusa a gyártóknak és kereskedőknek, de sok tekintetben a vásárlók is jobban járnak, mint előtte.

Vegyük például elsőként a különleges alkalmakat, amikor nem az a lényeg, hogy sok-sok liter elfogyasztásra kerüljön, sokkal inkább a speciális harmóniával és aromákkal rendelkező, ritkábbnak tekinthető példányok lesznek kelendőek. Könnyebb lesz hozzájutni egy különleges íz-világhoz, évjárathoz, gyártó termékéhez, ha az interneten is válogathatunk. A borrendelés nem bonyolult, sőt, ki kell emelni azt az előnyt, hogy sokkal több információ megosztható és befogadható a vásárlók részéről, hiszen az otthon kényelméből lehet tájékozódni. A hagyományos vásárlás során lehet, hogy éppen sietünk valahová, nincs alkalom végighallgatni az egyébként készséges eladó borról szóló elemzését, így elvész a rengeteg hasznos információ, kvázi haszontalanul. Ellenben az online borrendelés során, akkor és annyit foglalkozunk a vásárlással, amennyit csak szeretnénk.