Mit érdemes tudni a bio üzemanyagról?

A bio üzemanyag előnyei
A bio üzemanyag előnyei

Napjainkban a bio alapanyagoknak igazi értéke van, hiszen ez nem csupán az egészségünkre gyakorol pozitív jellegű hatást, hanem a környezetünkre is. Ezért érdemes, akár végérvényesen megfeledkezni a káros, szennyező anyagokról és utat engedni a természet csodáinak. Igazán kedvező hatást vált ki a bio üzemanyag (flex fuel) használata is, amit a legnagyobb arányban bio etanolból és benzinből állítanak elő. Kisebb mennyiségben pedig, még korrózió gátlót is tartalmaz.

Az előállítás során a keményítőtartalmú növényeket használják fel, amiből első lépésben cukrot, majd pedig erjesztéssel és lepárlással alkoholt készítenek. Európa országaiban ezt többnyire árpából, búzából, kukoricából és ehhez hasonló növényekből állítják elő, míg északabbra leginkább hulladék fákat és füvet használnak fel erre a célra. Senkit ne tévesszenek meg a tévhitek, amelyek az etanol körül keringenek, ugyanis ez egyáltalán nincs rossz hatással az autó műszaki berendezésére és alkatrészeire, sőt, inkább ellenkezőleg, tisztító hatással van az üzemanyag rendszerre, illetve az injektorra.

Továbbá, érdemes szót ejteni néhány kimagasló előnyről is, ami az üzemanyag használatából származik. Többek között kiemelhetnénk, hogy egy megújuló üzemanyagról van szó, ami természetes hulladék felhasználásából állítható elő. Így nem tartalmaz semmiféle hozzáadott széndioxidot, ami akár a környezetre nézve káros hatást fejtene ki. Költséghatékonyság szempontjából is egy jó választásnak bizonyulhat, ezért az autóvezetők számára igencsak érdemes megfontolni a bio üzemanyag melletti választást.